Yrittäjän ja yrityksen tuet Suomessa

Yrittäjyys on elintärkeä osa Suomen taloutta, ja siksi maassa tarjotaan lukuisia tukiohjelmia ja etuja yrittäjille.

Tässä yritysblogiartikkelissa tutustumme yksityiskohtaisesti niihin monipuolisiin tukimuotoihin, joita Suomi tarjoaa yrittäjille tukemiseksi liiketoimintansa eri vaiheissa.

Olipa vasta aloittelemassa yrittäjän uraasi tai haluat päivittää tietosi saatavilla olevista tuista, tämä opas auttaa sinua navigoimaan Suomen yrittäjätukien monimutkaisessa maailmassa.

Lue eteenpäin saadaksesi tärkeää tietoa ja vinkkejä, jotka auttavat sinua hyödyntämään näitä tukiohjelmia parhaalla mahdollisella tavalla.

Yrittäjän tuet ja yleiskatsaus

tuet yrityksilleYrittäjyys on yksi yhteiskuntamme kulmakivistä, ja yrittäjät ovat talouden moottoreita, jotka luovat työpaikkoja, innovaatioita ja vaurautta.

Yrittäjyys ei ole vain yritystoimintaa vaan myös intohimoa ja rohkeutta. Se luo mahdollisuuksia ja työpaikkoja, edistää talouskasvua ja antaa yksilöille mahdollisuuden toteuttaa omia visioitaan.

Suomen yrittäjät

Suomen yrittäjät ovat monipuolisia – pienyrittäjiä, kasvuyrittäjiä, käsityöläisiä ja teknologia-alan pioneereja – sekä paljon muuta.

He toimivat eri aloilla ja eri puolilla maata, mutta kaikilla on yhteinen tavoite: menestyä omassa liiketoiminnassaan.

Yrittäjän polku alkaa usein liikeidean syntymisestä ja päätöksestä perustaa oma yritys

Tässä vaiheessa monet kysymykset nousevat esiin, kuten:

 • Miten rahoitan yrityksen perustamisen?
 • Mitä muodollisuuksia on hoidettava?
 • Miten rakennan liiketoimintasuunnitelman?

Ja monta muuta.. Myös uuden yrityksen lainamahdollisuuksista kysytään paljon.

Yrittäjille suunnatut tuet

Suomessa yrittäjyyttä arvostetaan korkealle, ja siksi maassa tarjotaan monipuolisia tukiohjelmia ja etuja yrittäjille.

Suomen tukijärjestelmä tarjoaa vastauksia näihin kysymyksiin ja tukea yrittäjän alkutaipaleelle.

Suomen yrittäjät voivat hyötyä erilaisista tukimuodoista, joita tarjotaan liiketoiminnan eri vaiheissa.

Näihin kuuluvat mm. starttiraha, yritysrahoitus, yrittäjäeläke, verovähennykset ja moni muu tukiohjelma. Jokainen tukimuoto on suunniteltu vastaamaan tietyntyyppisten yrittäjien tarpeisiin ja auttamaan heitä saavuttamaan tavoitteensa.

Starttiraha ja aloittavan yrittäjän tuki

starttiraha yritykselleYritystoiminnan aloittaminen on innostavaa, mutta se voi tuoda mukanaan myös taloudellisia haasteita.

Onneksi Suomessa on tarjolla starttiraha ja muita aloittavan yrittäjän tukimuotoja helpottamaan alkutaipaleen kustannuksia ja vauhdittamaan liiketoiminnan käynnistämistä.

Seuraavassa blogiosiossa syvennytään sitten starttirahan yksityiskohtiin, sen hakemiseen sekä muihin tuen muotoihin, jotka voivat olla avuksi uuden yrittäjän matkalla menestykseen. Jatka lukemista saadaksesi tietoa ja ohjeita, jotka auttavat sinua hyödyntämään näitä tärkeitä tukia mahdollisimman tehokkaasti.

Starttirahan perusteet

Yksi merkittävä tuki aloittaville yrittäjille Suomessa on starttiraha. Se on taloudellinen tuki, joka on suunniteltu helpottamaan uuden yrityksen perustamista ja alkuvaiheen kustannuksia. Starttirahan avulla pyritään tukemaan yrittäjiä ensimmäisten vaikeiden kuukausien aikana, jolloin yritys on vasta aloittamassa toimintaansa.

Kuka voi saada starttirahaa?

Starttirahan hakijan tulee täyttää tietyt kriteerit saadakseen tuen. Yleensä starttirahaa voi hakea henkilö, joka on:

 • Yrityksen perustaja: Sinun tulee olla uuden yrityksen perustaja tai yrittäjäksi aikova henkilö.
 • Yrittäjäksi ryhtyvä työtön: Mikäli olet työtön työnhakija, voit saada starttirahaa yrittäjäksi ryhtymiseksi.
 • Sivutoiminen yrittäjä: Voit olla olemassa olevan työsuhteesi ohella myös sivutoiminen yrittäjä.
 • Työnhakija, joka on ollut yrittäjänä: Mikäli olet ollut kokoaikatyössä ja ryhdyt nyt päätoimiseksi yrittäjäksi, voit saada starttirahaa.

Starttirahan hyödyntäminen

Starttirahalla on merkittävä rooli yrittäjän alkutaipaleella. Rahaa voidaan käyttää esimerkiksi:

 • Omaan palkkaan: Voit käyttää starttirahaa oman toimeentulosi turvaamiseen.
 • Yritystoiminnan kehittämiseen: Rahaa voi käyttää yritystoiminnan kasvuun, markkinointiin, tuotekehitykseen ja muihin liiketoiminnan tarpeisiin.
 • Velkojen hoitoon: Starttirahaa voi käyttää myös aiempien velkojen maksamiseen, mikä helpottaa liiketoiminnan alkuvaiheen taloudellista taakkaa.

Starttiraha on arvokas tuki aloittaville yrittäjille Suomessa. Se tarjoaa taloudellista turvaa ja mahdollistaa keskittymisen yritystoiminnan kehittämiseen.

Huolellinen suunnittelu ja hakuprosessin asianmukainen läpivienti ovat avainasemassa starttirahan saamiseksi ja sen tehokkaaseen hyödyntämiseen. Mikäli harkitset yrittäjyyttä tai olet vasta aloittanut, starttiraha voi olla juuri se tuki, joka auttaa sinua menestymään liike-elämässä.

Kuinka hakea starttirahaa?

Starttiraha on tärkeä taloudellinen tuki aloittaville yrittäjille, ja sen avulla voit helpottaa uuden yrityksen perustamisen ja alkuvaiheen taloudellista taakkaa. Kuitenkin starttirahan hakeminen vaatii tarkkaa suunnittelua ja noudattaa tiettyjä prosesseja.

Seuraavaksi käsitellään tarkasti ihan vaihe vaiheelta, kuinka voit hakea starttirahaa ja saada tukea yritystoimintasi käynnistämiseen.

 1. Valmistaudu Liiketoimintasuunnitelmaan

Starttirahan hakemisen ensimmäinen askellus on valmistella kattava liiketoimintasuunnitelma. Suunnitelmassa tulisi käsitellä seuraavia asioita:

 • Liikeidea: Kuvaile yksityiskohtaisesti liikeideasi, tuotteesi tai palvelusi ja se, miten aiot tuoda sen markkinoille.
 • Markkina-analyysi: Tee perusteellinen markkina-analyysi, joka kattaa kilpailijat, kohdeyleisön ja markkinoiden potentiaalin.
 • Talousarvio: Laadi realistinen talousarvio, joka sisältää liiketoiminnan kustannukset ja odotetut tulot.
 • Yrityksen rakenne: Selvitä, miten aiot organisoida yrityksesi ja millainen on yrityksesi hallintorakenne.

Tärkeää luettavaa aloittavalle yrittäjälle: Liiketoimintasuunnitelman tekeminen.

 1. Täytä Starttirahahakemus

Kun liiketoimintasuunnitelma on valmis, voit täyttää starttirahahakemuksen.

Hakemuslomake löytyy TE-palveluiden verkkosivuilta, ja sen täyttäminen tapahtuu sähköisesti. Hakemuksen täyttämisen aikana tarvitset seuraavat tiedot:

 • Henkilötiedot: Anna henkilötietosi ja osoitetietosi.
 • Liiketoimintatiedot: Kerro yrityksesi nimi, osoite ja y-tunnus.
 • Liiketoimintasuunnitelma: Liitä hakemukseen valmistamasi liiketoimintasuunnitelma.
 • Taloudelliset tiedot: Anna tiedot yrityksesi taloudellisesta tilanteesta, mukaan lukien tulot, menot ja rahoitus.

Muista olla huolellinen täyttäessäsi tietoja.

 1. Lähetä hakemus TE-toimistoon

Kun olet täyttänyt hakemuksen huolellisesti, lähetä se TE-toimistoon. Voit tehdä tämän sähköisesti verkkosivujen kautta tai vierailemalla paikallisessa TE-toimistossa henkilökohtaisesti.

On tärkeää, että tarkistat, että kaikki tarvittavat tiedot ja asiakirjat ovat liitteenä hakemuksessa ennen lähettämistä.

 1. Hakemuksen käsittely

TE-toimisto käsittelee starttirahahakemuksesi huolellisesti. Käsittelyaika voi vaihdella, mutta sinun kannattaa odottaa päätöstä useiden viikkojen ajan.

TE-toimisto tarkistaa, täytätkö starttirahan myöntämisen edellytykset ja arvioi liiketoimintasuunnitelmasi.

 1. Päätös ja maksatus

Kun hakemuksesi on käsitelty, saat päätöksen starttirahan myöntämisestä tai hylkäämisestä. Mikäli päätös on myönteinen, saat ohjeet starttirahan maksamiseen ja tukirahan käyttämiseen.

Yleensä starttiraha maksetaan kuukausittain ja se voi kattaa osan tai kaikki toimeentulosi yrittäjänä.

Seuraa starttirahan velvoitteita

Muista, että starttirahan saaminen voi liittyä tietyntyyppisiin velvoitteisiin, kuten yritystoiminnan aktiiviseen harjoittamiseen ja raportointiin.

On tärkeää noudattaa näitä velvoitteita tarkasti, jotta säilytät oikeutesi starttirahaan.

Kokonaisuudessaan starttirahan hakeminen vaatii huolellista suunnittelua ja valmistautumista, mutta se voi olla erittäin arvokas tuki uuden yrityksen alkuvaiheessa.

Starttirahan avulla voit keskittyä yritystoimintasi kehittämiseen ja kasvattamiseen ilman suuria taloudellisia huolia. Suunnittele huolellisesti, täytä hakemus huolellisesti ja noudata velvoitteita, ja olet askeleen lähempänä menestyvää yrittäjyyttä Suomessa.

Julkiset investointituet ja niiden hyödyntäminen

julkiset investointituetJulkiset investointituet ovat olennainen osa Suomen taloudellista infrastruktuuria, tarjoten yrityksille mahdollisuuden kasvuun ja kehitykseen.

Seuraavissa kappaleissa käymme läpi tarkemmin näihin tukiin ja niiden tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Selvitämme, miten voit hakea ja hyödyntää julkisia investointitukia omassa yrityksessäsi sekä mitä etuja ne voivat tuoda liiketoiminnallesi. Jatka lukemista saadaksesi arvokasta tietoa siitä, miten voit optimoida investointisi ja viedä yrityksesi seuraavalle tasolle.

Business Finland tuet yrittäjälle

Business Finland on Suomen valtion organisaatio, joka tarjoaa merkittävää tukea ja rahoitusta suomalaisille yrityksille ja yrittäjille. Sen tehtävänä on edistää yritysten kasvua, kansainvälistymistä ja innovaatioita.

Tämä organisaatio on avainasemassa tuomassa Suomea eturintamaan globaalissa kilpailussa.

Seuraavaksi tarkastelemme Business Finlandin tarjoamia tukimuotoja ja rahoitusta, jotka ovat olennaisia yrittäjille menestyvän liiketoiminnan rakentamisessa.

 1. Innovaatiorahoitus

Business Finland tarjoaa innovaatiorahoitusta yrityksille, jotka panostavat uusiin ja innovatiivisiin hankkeisiin.

Tuki kattaa niin tutkimus- ja kehitysprojektit kuin kansainvälistymisstrategiatkin. Innovointi on kilpailuedun ydin, ja Business Finland auttaa yrityksiä luomaan ja toteuttamaan innovatiivisia ideoitaan.

 1. Kansainvälistymistuki

Business Finland tukee yrityksiä niiden pyrkiessä laajentumaan kansainvälisille markkinoille.

Tämä tuki voi kattaa markkinaselvityksiä, markkinointitoimenpiteitä, osallistumisia kansainvälisiin messutapahtumiin ja yleisesti kansainvälistymisstrategian kehittämistä.

 1. Kasvuohjelmat

Business Finland tarjoaa erilaisia kasvuohjelmia, jotka on suunniteltu auttamaan yrityksiä saavuttamaan kasvutavoitteensa.

Näihin ohjelmiin voi sisältyä mentorointia, koulutusta, verkostoitumismahdollisuuksia ja muita resursseja, jotka tukevat yrityksen kasvua.

 1. Tutkimus- ja Kehitysrahoitus

Tutkimus- ja kehitysrahoitus on suunnattu yrityksille, jotka ovat keskittyneet tuotekehitykseen ja innovaatioihin. Business Finland tukee näitä hankkeita ja auttaa niiden eteenpäin viemisessä taloudellisesti.

 1. Investointituet

Business Finland tarjoaa investointitukia yrityksille, jotka ovat investoimassa merkittävästi tuotantoon, teknologiaan ja infrastruktuuriin. Nämä tuet voivat auttaa yrityksiä laajentumaan ja modernisoimaan toimintaansa.

 1. Koulutus ja Tapahtumat

Business Finland järjestää koulutus- ja verkostoitumistapahtumia, joissa yritykset voivat oppia uutta, sparrata ideoitaan muiden yrittäjien kanssa ja luoda arvokkaita kontakteja liike-elämässä.

Yhteenveto Business Finland tuista yritykselle

Business Finland on tärkeä tuki suomalaisille yrityksille, erityisesti niille, jotka pyrkivät kasvuun ja kansainvälistymiseen. Sen tarjoamat monipuoliset tukimuodot kattavat laajan valikoiman liiketoimintaan liittyviä osa-alueita, ja ne voivat olla ratkaisevia menestyvän yrityksen kehittämisessä.

Yrittäjien kannattaa tutustua Business Finlandin tarjoamiin tukiin ja hyödyntää niitä mahdollisimman tehokkaasti oman liiketoimintansa kasvattamiseksi ja innovaatioiden edistämiseksi.

Finnvera tuet yrittäjälle

Suomalainen valtion omisatma Finnvera on rahoitusyhtiö, jonka tehtävänä on tukea suomalaisten yritysten toimintaa ja kasvua.

Finnvera tarjoaa erilaisia rahoitus- ja takauspalveluita, joilla se pyrkii edistämään yritysten investointeja, kansainvälistymistä ja kehitystä. Tässä blogitekstin osiossa tarkastelemme Finnveran tarjoamia tukimuotoja ja niiden merkitystä yrittäjille.

 1. Rahoitusratkaisut

Finnvera tarjoaa erilaisia rahoitusvaihtoehtoja yrityksille. Nämä voivat sisältää investointi- ja käyttöpääomarahoitusta sekä vienti- ja kasvurahoitusta.

Lue muista yritysrahoituksista täältä.

Rahoitus auttaa yrityksiä toteuttamaan suunnitelmiaan ja investoimaan kasvuun ja kehitykseen. Samainen Finnvera tarjoaa myös seuraavia:

 1. Takauspalvelut

Se voi antaa takauksia lainoille ja muille rahoitusratkaisuille. Tämä voi auttaa yrityksiä saamaan lainaa helpommin ja paremmilla ehdoilla, kun pankit voivat luottaa Finnveran takaukseen.

Tämä on erityisen hyödyllistä aloittaville yrityksille, joilla ei välttämättä ole tarvittavia vakuuksia.

 1. Vienti- ja kansainvälistymistuki

Finnvera tarjoaa tukea yrityksille, jotka pyrkivät laajentumaan ulkomaille tai toimivat jo kansainvälisillä markkinoilla. Tämä tuki voi sisältää vientiluottoja, vientitakauksia ja muita palveluita, jotka helpottavat yritysten toimintaa ulkomailla.

 1. Startup- ja kasvuyritystuki

Finnveralta voi irrota tukea myös erityisesti startup- ja kasvuyrityksille. Tämä voi sisältää rahoitusta, takauksia ja muita palveluita, jotka auttavat nuoria yrityksiä kasvamaan ja saavuttamaan markkina-asemansa.

 1. Maaseutuyritysten rahoitus

Finnvera tarjoaa myös erityisiä rahoitusvaihtoehtoja maaseutuyrityksille. Tämä tukee maaseudun elinvoimaisuutta ja auttaa maatiloja sekä muita maaseudun yrityksiä kehittämään toimintaansa.

 1. Ympäristö- ja Energiatuki

Lisäksi Finnvera edistää vielä kestävää kehitystä tarjoamalla tukea ympäristöystävällisille hankkeille ja energiatehokkuuden parantamiselle. Tämä tukee yrityksiä, jotka pyrkivät vähentämään ympäristövaikutuksiaan.

Yhteenveto yrityksen eri tukivaihtoehdoista

Finnvera on tärkeä tuki suomalaisille yrityksille ja yrittäjille. Sen tarjoamat rahoitus- ja takauspalvelut ovat olennaisia yritysten toiminnan kasvattamisessa ja kehittämisessä.

Lisäksi erityistuki startup- ja kasvuyrityksille sekä kansainvälistymistukea tarjoavat palvelut auttavat yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa ja kilpailemaan kansainvälisillä markkinoilla.

Yritysten kannattaa tutustua Finnveran tarjoamiin tukimuotoihin ja hyödyntää niitä liiketoimintansa menestyksen edistämisessä. Finnveran tuki voi olla ratkaiseva tekijä yrittäjien ja yritysten matkalla kohti kasvua ja menestystä.