Miksi verottaja soittaa? Verohallinnon soittoa on turha pelätä

Pienyrittäjänä voi joskus olla jännittävää saada puhelinsoitto verottajalta. Ensimmäinen ajatus voi olla: ”Miksi verottaja soittaa minulle?” Huoli ja epätietoisuus voivat herätä mielessä, mutta ei hätää!

verottaja puhelinTässä artikkelissa käsittelemme yleisimpiä syitä, miksi verottaja voi ottaa sinuun yhteyttä ja miten voit käsitellä tilanteen ammattimaisesti. Verottajan (tai Verohallinnon) palvelunumerot löydät täältä.

Tietojen tarkistaminen

Verottaja voi soittaa sinulle tarkistaakseen joitakin tietoja liittyen yrityksesi verotukseen. Tämä voi sisältää kysymyksiä liiketoiminnastasi, tuloistasi, vähennyksistä tai muista veroilmoitukseen liittyvistä tiedoista. Ole valmis antamaan tarkat tiedot ja tarvittaessa esittämään asianmukaiset asiakirjat.

Tarkastuskäynnit

Joskus verottaja voi pyytää sopimuksen mukaista tarkastuskäyntiä yrityksesi tiloihin. Tämän tarkoituksena on varmistaa, että kirjanpidon tiedot vastaavat todellista tilannetta. Tällainen tarkastuskäynti voi olla osa normaalia veronvalvontaa, eikä sen tulisi aiheuttaa huolta, jos yrityksesi noudattaa lakeja ja säädöksiä asianmukaisesti.

Selvennystä vaativat asiat

Joskus verottajalla voi olla kysymyksiä tai epäselvyyksiä veroilmoituksesi tai raporttisi sisällöstä. Tässä tapauksessa he voivat soittaa sinulle pyytääkseen tarkennusta tai lisätietoja. Ole valmis selittämään liiketoimintaasi ja tarvittaessa pyydä apua kirjanpitäjältäsi tai veroasiantuntijalta.

Usein soitot ovat kohdistuneet sellaisiin yrityksiin, joiden liikevaihtoehto on kasvanut merkittävästi lyhyessä ajassa, varsinkin jos kyseessä on uusi yritys.

Ilmoittamattomien tulojen tai väärien tietojen epäily

Verottaja voi ottaa yhteyttä, jos heillä on epäilyksiä ilmoittamattomista tuloista tai vääristä tiedoista veroilmoituksessasi. Tämä voi johtua epäjohdonmukaisuuksista tai muista tekijöistä, jotka herättävät verottajan huomion. On tärkeää olla rehellinen ja avoin näissä tilanteissa ja tarvittaessa pyytää asiantuntija-apua verotusasioihin.

Veronmaksujärjestelyt

Jos olet joutunut taloudellisiin vaikeuksiin ja et pysty maksamaan verovelkaasi, verottaja voi ottaa sinuun yhteyttä keskustellakseen maksujärjestelyistä. Verottaja voi tarjota sinulle mahdollisuutta neuvotella maksusuunnitelmasta, joka sopii taloudelliseen tilanteeseesi.

Mikäli yrityksesi on ajautunut maksuvaikeuksiin edes osittain johtuen liian suurista YEL maksuista suosittelemme tutustumaan oppaasemme koskien liian suuriksi määriteltyjä YEL vuosituloja.

Tämä voi auttaa sinua hallitsemaan velkojasi ja välttämään lisäseuraamuksia. Ole avoin ja rehellinen tilanteestasi ja keskustele verottajan kanssa mahdollisista maksusuunnitelmista.

Kun verottaja ottaa sinuun yhteyttä, on tärkeää säilyttää rauhallisuus ja ammattimainen asenne. Tässä muutamia vinkkejä, jotka auttavat sinua käsittelemään tilanteen sujuvasti:

  1. Kuuntele tarkkaan: Anna verottajan kertoa asiansa ja pyydä tarvittaessa selvennystä. Kuuntele heidän kysymyksensä ja ohjeensa huolellisesti, jotta ymmärrät tilanteen täysin.
  2. Ole valmistautunut: Ennen puhelua tai tapaamista, varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat tiedot ja asiakirjat saatavilla. Näin voit antaa tarkkoja ja oikeita vastauksia verottajan kysymyksiin.
  3. Pyydä asiantuntija-apua tarvittaessa: Jos et ole varma vastauksista tai verotusasiat tuntuvat monimutkaisilta, ota yhteyttä kirjanpitäjääsi tai veroasiantuntijaan. He voivat auttaa sinua valmistautumaan verottajan kysymyksiin ja tarjoamaan selvennystä tarvittaessa.
  4. Ole avoin ja rehellinen: Ole vilpitön verottajaa kohtaan ja anna tarkat tiedot, kun he pyytävät niitä. Vältä väärien tietojen antamista tai olennaisten tietojen salaamista, sillä se voi aiheuttaa vakavia seurauksia.
  5. Kysy lisätietoja: Jos jokin verottajan kysymys tai pyyntö on epäselvä, älä epäröi pyytää lisätietoja tai selvennystä. On parempi saada asiat täysin selväksi etukäteen kuin jättää tilanteet avoimiksi tai epäselviksi.

Yhteistyö verottajan kanssa on tärkeää pitää liiketoimintaasi verotuksen säännösten mukaisena. Älä pelästy verottajan yhteydenottoa, vaan kohtaa se avoimesti ja ammattimaisesti. Näin voit selvittää asiat sujuvasti ja varmistaa, että veroasiat ovat kunnossa yrityksessäsi.